...
מנחה: דינה שחר
Essence הינה פלטפורמה אינטרנטית המשמשת מדריך עיצובי וכלי תכנוני המסתנכרן עם תוכנות אדריכליות כגון Revit. האתר כולל הנחיות ועקרונות עיצוביים, סימולטור, תקני נגישות וספריית חומרים. הפרויקט מיועד לאדריכלים ומעצבי פנים ומסייע בתכנון מרחבים מכילים המותאמים לכבדי שמיעה. הממשק מאפשר להבין את הצרכים המיוחדים ובו בעת ולחוות את ההשפעה הרבה של החלל על אנשים כבדי שמיעה . המדריך העיצובי מבוסס על ארבעה עקרונות: תאורה וצבע, ארגון המרחב והריהוט, אקוסטיקה ובקרת רעש והנגשת מידע וטכנולוגיות מסייעות. באתר ניתן להעלות תוכניות אדריכליות ולהשתמש בכלים לניתוח החלל, התאורה והאקוסטיקה. לאחר הניתוח, המערכת תזהה ליקויים ותציע פתרונות על פי העקרונות ובהתאם למוצרים ולחומרים הקיימים בשוק.
המושג ׳כבדות שמיעה׳ מתייחס לבעיה במערכת השמע. לקות זו מכונה לקות שקופה בגלל הקושי לזהות ולהזדהות איתה. חירשות ואובדן שמיעה נפוצים בכל העולם וכיום יש יותר מ-1.5 מיליארד אנשים (כ20% מאוכלוסיית העולם) אשר חיים עם אובדן שמיעה ברמות שונות. אנשים כבדי שמיעה רבים ציינו כי בגלל חוסר הבנה ופספוס של מילים הם מוצאים את עצמם מחוץ לתמונה בעת מפגשים עם אנשים שומעים, דבר אשר עלול להוביל להימנעות ממפגשים והתבודדות. מסקנות המחקר הביאו אותי לכדי הבנה כי קיימת חשיבות רבה להתאמת המרחב בו מתקיים מפגש של אנשים שומעים ואנשים כבדי שמיעה תוך התייחסות לצרכיהם של אותם אנשים. דקדוק בפרטים אלו הוא הבסיס ליצירת קרקע בטוחה לתקשורת נוחה יותר אשר תסייע בשילובם של כבדי השמיעה בשוק העבודה, במקומות בילוי ובמפגשים חברתיים.
מחקר
יש תהליך הדרגתי של התבודדות - חוששים שלא ישמעו אנשים, חוששים ממפגשים חברתיים וחוששים מה יגידו מאחורי גבם…
מ. בת 37, אודיולוגית
כשהתחלתי לדבר עם אנשים הבנתי שלמרות שיש כבדות שמיעה ברמות שונות, בשורה התחתונה כולם דיבורו על אותם התחושות ואתגרים, כמו חוסר יכולת לראות את כולם, קושי הזיהוי הדובר וקושי במעקב אחרי הדיאלוג ועוד. דברים שמובילים להימנעות ממפגשים חברתיים ומקצועים.
לתופעה הזו יש שם: Dinner Table Syndrome, תופעה בה אנשים כבדי שמיעה נותרים מחוץ לדיון במפגשים עם אנשים שומעים. שבעצם אין לה פתרון אחד, אלא יותר טיפים או דברים שאפשר לשנות בחלל.
מחקר משתמשים
התקנים נמצאים בקלסר ענק וכל פעם שיוצא עדכון לאיזשהו פרק אז מזמינים את הפרק ומחליפים אותו. זה הספר הגדול הזה שאתה תמיד מנסה לשאול מישהו אם הוא יודע כדי להימנע מלהיכנס אליו...
ל. בת 28, הנדסאית אדריכלות ועיצוב פנים, עובדת בסטודיו לאדריכלות וכפרילנסרית
שילוב בין אמפתיה לפרקטיקה
האתר בשפה אדריכלית ובשיטה דומה לשכבות של תוכניות בנייה. המטרה שלי הייתה שלא יצטרכו ללמוד תוכנה חדשה אלא שכל המידע והחלק התיכנוני יהיו כמה שיותר קלים להבנה ויישום.
האתר משלב בין לומדה וכלי אמפתיה ובין כלי שיש בו כלים פרקטיים ליישום שעובד עם תוכנות הסרטוט. עקרונות שאפשר להכיל על חללים ציבוריים וגם בבתים פרטיים. אפשר ליישם אותם בשלב התכנון או לשנות המרחב הקיים.
כלי תיכנון - אנליזה
בחלק השני של האתר המשתמש מעלה את הפרוייקט שלו מתוכנות הסרטוט (כמו רוויט), בתוכנית שהאדריכל מעלה יש נתונים כמו: מיקומי נקודות חשמל ותאורה, גודל החלל והיעוד שלו וחומרים שמהם החלל מורכב (סוגי רצפות, חיפויים, חלונות…) שהקובץ יעלה לאתר המערכת תיקח את הנתונים האלה , ותנתח אותם ותפיק מסקנות לגבי כל חלל במבנה.
באתר יש שימוש ב AI בשני אופנים: הראשונה - ביצוע אנליזה לחלל, לדוגמא, כמה תאורה צריך למטר מרובע בחדר ישיבות. השנייה - מנגישה הצעות עיצוביות וחומריות \לפי השפה העיצובית של המשתמש. שיטת הצבעים דומה לשיטת השכבות שמקובלת בתוכנות הסרטוט של מתכננים, שמספקת מידע לפי קטגוריות.